تولید پتاس

محلول در گردش با کارنالیت در تانک اختلاطی که از طریق هاپر و دبل اسکروی بالای آن کارنالیت را دریافت می کند، مخلوط گشته و از طریق پمپ های مشینگ به روی سرند ویبره منتقل می شود. در اثر اختلاط محلول در گردش، کلرید کلسیم همراه کارنالیت به فاز محلول در گردش انتقال یافته و از کارنالیت جدا می گردد (کلرید کلسیم در محلول در گردش حل می شود).ذرات کارنالیتی که ابعادی بالاتر از یک میلیمتر دارند از سرند عبور نکرده و با سرریز شدن از روی سرند به آسیاب میله ای منتقل می شوند.ذرات عبور کرده از سرند با محلول در گردش همراه آن در تیکنر قبل از مرحله فلوتاسیون ذخیره می گردند. بلورهای کارنالیت که به آسیاب راه پیدا کرده اند خرد شده و مجدداً به تانک اختلاط مشینگ ریخته می شوند، در پایان این مرحله سوسپانسیونی از کارنالیت با ابعاد کمتر از یک میلیمتر در تیکنر قبل از مرحله بعدی، بدست آمده است که آماده انتقال به دستگاه فلوتاسیون می باشد .

هدف از این مرحله جداسازی بلورهای نمک کلرید سدیم از بلور کارنالیت می باشد. این نمک با واکنشی که با آرموفلوت می دهد جذب حباب های هوا شده و چون چگالی مجموع هوا و نمک کمتر از محلول در گردش است در سلولهای فلوتاسیون بر روی محلول شناور گشته و نهایتاً توسط پاروهای سلولها از سوسپانسیون سلولها جدا می گردد.عامل فلوتاسیون یا همان آرموفلوت از قبل در بخش تهیه محلول آرموفلوت از مخلوط کردن محلول در گردش، اسید کلریدریک غلیظ و آرموفلوت ۶۱۹ بدست می آید. این محلول توسط پمپهای دیافراگمی به تانک اختلاطی که قبل از سلولهای فلوتاسیون قرار دارد، ریخته می شود.

سوسپانسیون کارنالیت موجود در تیکنر آماده انتقال به راکتور دکامپوزیشن جهت تجزیه بلورهای کارنالیت و تهیه پتاس می باشد. اساس کار در این مرحله استفاده از اختلاف حلالیت کلرید منیزیم و کلرید پتاسیم موجود در ساختار بلوری کارنالیت است . بدین معنی که چون حلالیت کلرید منیزیم از کلرید پتاسیم بیشتر می باشد با اضافه کردن مقدار محاسبه شده ای از آب به مقدار مشخص از کارنالیت ، کلرید منیزیم حل شده ولی کلرید پتاسیم بصورت جامد باقی می ماند. بدین ترتیب کلریدهای منیزیم و پتاسیم از یکدیگر جدا می شوند.

برای دستیابی به خلوص بالاتر و تولید پتاس K60 و به عبارت دیگر برای کاهش نمک کلرید منیزیم همراه با پتاس تولیدی از یک مرحله خالص سازی اضافی به نام لیچینگ سرد بهره برده می شود.در این مرحله در مخزن لیچینگ محلولی اشباع از کلرید پتاسیم یا همان پتاس نگهداری می شود. کیک حاصل از سانتریفوژها بعد از دکامپوزیشن مستقیماً وارد این راکتور یا مخزن می گردد. به خاطر اشباع بودن محلول از پتاس، تمام جامدات دارای حلالیت بیشتر از کلرید پتاسیم همراه در کیک سانتریفوژ حل شده و بنابراین خلوص پتاس در فاز جامد بالاتر می رود.پس از اینکه میزان سوسپانسیون موجود در این تانک به اندازه کافی ذخیره شد برای جداسازی پتاس از محلول همراهش، سوسپانسیون به سری سوم سانتریفوژها پمپ می شود و کیک حاصله توسط نوار نقاله های زنجیری به دستگاه خشک کن هدایت می شود.

اساس این بخش عبارت است از دمیدن هوای گرم به پتاس مرطوب (۳ الی ۵ درصد رطوبت) و سپس خنک کردن با هوای محیط و نیز به تله انداختن گرد و غبار حاصل از این فرآیند برای جلوگیری از ضایعات پتاس .هوای محیط توسط مکنده به اطراف مبدل حرارتی راه یافته و پس از گرم شدن به قسمت گرم کن دستگاه خشک کن راه می یابد. لازم به توضیح است که دستگاه خشک کن از دو بخش متصل به یکدیگر تشکیل شده که بخش اول گرم کن و بخش دوم نقش خنک کننده پتاس بدون رطوبت حاصل از بخش گرم کن را برعهده دارد.پتاس خروجی از دستگاه خشک کن توسط نوار نقاله به بخش بسته بندی و انبار منتقل می شود . در این قسمت دو انتخاب برای انبار محصول وجود دارد. منتقل کردن آن به انبار فله و یا بسته بندی مستقیم محصول که این بستگی به کیفیت و دانه بندی پتاس تولیدی دارد.درب کیسه ها پس از پر شدن ، دوخته شده و برروی پالت چیده شده و در نهایت با لایه پلاستیک پلی اتیلن شرینگ می شوند. کلیه این عملیات به کمک اپراتور انجام می پذیرد.

دانلود